Το τσάϊ έγινε και μαζί με τα εκπαιδευτικά στη Σαράνταινα και στα Βαρδούσια μπορούμε να μαζέψουμε και λίγο τσάϊ να το πάμε στη γυναίκα μας να μη γκρινιάζει!
Από ανοιξιάτικους λαγούς στα εκπαιδευτικά καλά πήγε. Άντε και πλησιάζει ο Σεπτέμβριος!
Στα βουνά του Ξηρομέρου, του Βάλτου, της Ναυπακτίας και των Βαρδουσίων.
2 σχόλια:
Η Σαράνταινα είναι μνημείο της Φύσης!
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε αιολικό πάρκο στην Ακρόπολη;
Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!
Στο βωμό του Κέρδους όλα είναι πιθανά!
Η εταιρεία TERNA Ενεργειακή ετοιμάζεται να καταστρέψει ένα από τα τελευταία Μνημεία της Ελληνικής Φύσης. Ας μην ξεχνάμε πως ότι είναι το Βάι για τον φοίνικα, είναι η οροσειρά της Σαράνταινας για την Οξυά. Εδώ βρίσκεται ένα μοναδικό παρθένο δάσος οξυάς, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής της στην Ευρώπη. Επιπλέον στην περιοχή εντοπίζονται σπάνια ενδημικά είδη όπως Centaurea princeps ενδημικό αποκλειστικά στην περιοχή (!), Thymus hartvigii subsp. macrocalyx, Medicago medicaginoides που αναφέρονται στα διάφορα Red data books, όπως π.χ το Medicago medicaginoides που απ’ όλη την Ελλάδα μόνο σ’ αυτή την περιοχή εμφανίζεται (είδος κυρίως της Ασίας) και εδώ είναι το ανατολικότερο όριο εξάπλωσής του. Η Σαράνταινα αποτελεί εξάλου και τον νοτιότερο στην Βαλκανική Βιοτόπο για τις καφέ αρκούδες. Εδώ επίσης συναντάμε σπάνια είδη της Ελληνικής Πανίδας όπως τον Λύκο, το Ζαρκάδι,το Αγριοκάτσικο και μέχρι την δεκαετία του '9ο και τον σπανιότατο Λύγκα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον Ασπροπάρη, τον Γύπα, τον Χρυσαετό και την Μαυροτσικλιτάρα. Αποτελεί δηλ. περιοχή φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία και προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν εντάχθηκε στο δίκτυο "Natura 2000."
Πριν προλάβουν λοιπόν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα και στα Μνημεία της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς - γιατί είναι ικανοί και για κάτι τέτοιο... και να δούμε και δίπλα στον Παρθενώνα Ανεμογεννήτριες... ας αντιδράσουμε άμεσα και ας απαιτήσουμε:
ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"
Συμφωνώ απόλυτα. Τα αιολικά πάρκα μπορούν να γίνουν σε άλλες περιοχές.
Όλοι όσοι γνωρίζουμε να περπατάμε στις κορυφές της Σαράνταινας και των Βαρδουσίων έχουμε βιώσει συναισθήματα που μόνο οι πραγματικοί οικολόγοι(και όχι οι οικολογούντες εκ του ασφαλούς)μπορούν να ζήσουν. Αλήθεια πόσοι έχουν περπατήσει στις χιονισμένες οξυές για να θαυμάσουν τους κρυστάλλους να κρέμονται από τα κλαδιά.
Πρέπει πάντως να αρχίσει σοβαρός διάλογος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον.
Δημοσίευση σχολίου